+420 519 433 110 reditelka@skolavranovice.cz

23. ročník Mc Donald´s Cup (1.-3. třída)

23. ročník Mc Donald´s Cup (1.-3. třída)

Po dvouleté odmlce se naše škola tradičně zúčastnila již 23. ročníku turnaje ve fotbale. Jednalo se o okrskové kolo v Žabčicích, kde vítěz mohl postoupit do kola okresního, které pořádá město Brno. Soupeřem nám byla škola z Modřic, domácích Žabčic, Želešic a Židlochovic. Turnaj se hrál systémem každý s každým 1 x 20 minut ve formátu 5 + 1. Mezi jednotlivými utkání byla vždy patnáctiminutová přestávka na odpočinek a doplnění energie.

Vyber 1

Zahajovací zápas turnaje jsme sehráli proti domácímu družstvu z Žabčic. Hned v 1. minutě zápasu se prosadil Martin Švanda a dostal nás rychle do vedení. V 7 min se po přihrávce Patrika Pláteníka prosadil opět Martin Švanda. O minutu později soupeř sice snížil na 1:2, ale v 10 min zkompletoval po asistenci Viktora Marečka Martin Švanda hattrick a poslal naši školu do vedení 3:1. Hrál se zábavný fotbal, ke kterému přispěli i odvážní domácí.

Vyber 2

Především ze svých akcí po křídlech dostávali naši obranu do potíží. Měli plno nebezpečných centrů a po jednom z nich dokázali snížit v 16 min zápasu na 3:4. Minutu před koncem všechny uklidnil svým pátým gólem v zápase Martin Švanda, ten si výborně dokázal zpracovat výkop od brankáře Režného a samostatný únik s přehledem proměnil a zajistil nám tak první vítězství v turnaji poměrem 5:3.

Vyber 3

Druhé utkání nám byl soupeřem výběr z Želešic. Hrál se atraktivní fotbal, kdy obě školy myslely spíš na útok než na obranu. Želešice drželi více míč a dostávali se k naší brance častěji. Do stavu 4:4 vždy platilo, že nejdříve skóroval soupeř a nám se vždy podařilo rychle srovnat. Poslední slovo v zápase měl náš nejlepší střelec, který v poslední minutě zápasu proměnil penaltu a mohl se se svými spoluhráči radovat z vítězství 5:4. Druhý zápas a Martin opět nasázel 5 branek do sítě soupeře! Byl to velmi vyrovnaný zápas a jsem rád, že jsme byli ti šťastnější.

Vyber 5

Do třetího utkání jsme museli nastoupit bez zraněného Patrika Pláteníka, který měl z prvních dvou zápasů 4 asistence na gól. Čekal nás velmi těžký soupeř z Modřic, který své úvodní vystoupení v turnaji ovládl jasně 14:0 a 12:1. Zvolil jsem tedy taktiku s důrazem na obranu a pokusit se udržet stav 0:0 co nejdéle. To se nám dařilo do 6. minuty zápasu, kdy přišel smolný gól na 0:1. To Modřice nakoplo a přišla jejich gólová smršť. V 10. minutě zápasu jsme prohrávali už 0:5. Navíc se nám zranil další hráč a museli jsme rychle reagovat na vývoj utkání. Do konce zápasu se za nás dokázal prosadit Viktor Mareček a Tomáš Unger, kteří pouze kosmeticky upravili konečný stav utkání na 2:12 pro Modřice. Tento debakl nesl těžce náš brankář, který ale ještě minimálně 10 gólů pochytal, a tak mu patří dík, že skóre nebylo výrazně vyšší. Modřice měli výběr plný fotbalistů, kteří hrají za městské kluby v Brně, což bylo na hrací ploše znát, ale naši žáci se s tím poprali statečně.

Vyber 6

V posledním utkání turnaje jsme vyzvali soka z Židlochovic a hrálo se o konečné 2. a 3. místo v turnaji. Vítězství v turnaji si s předstihem zajistila ZŠ Modřice. Utkání se rozhodlo v polovině zápasu. Soupeř vstřelil dva slepené góly a ujal se vedení 2:0. Židlochovice byli od prvního vstřeleného gólu aktivnější a zaslouženě vyhráli 3:0. Byl to zápas, kde rozhodli maličkosti. Po prvním obdrženém gólu jsme se trochu zbláznili a chtěli hned vyrovnat. Soupeř nás okamžitě potrestal a po naší hrubé chybě udeřil. Výsledek už se těžko doháněl. Kluci a holky se ale rozhodně nemají za co stydět.

Sestava Vranovic:
Jaroslav Režný (B) – Šimon Vondruška, Tobias Nyiri – Viktor Mareček – Patrik Pláteník a Martin Švanda (C).
Náhradníci: Matyáš Klimeš, Matyáš Papoušek, Marek Novotný, Tomáš Unger, Tereza Venková a Jana Švábíková.
Konečná tabulka turnaje:
1. ZŠ Modřice 46:4, 12 bodů
2. ZŠ Židlochovice 11:16, 9 bodů
3. ZŠ VRANOVICE 12:22, 6 bodů
4. ZŠ Žabčice 11:15, 3 body
5. ZŠ Želešice 7:30, 0 bodů

Zápasy Vranovic:
ZŠ VRANOVICE 5:3 ZŠ Žabčice (5x Švanda)
ZŠ VRANOVICE 5:4 ZŠ Želešice (5x Švanda)
ZŠ VRANOVICE 2:12 ZŠ Modřice (Unger a Mareček)
ZŠ VRANOVICE 0:3 ZŠ Židlochovice

Nejlepší střelec turnaje: MARTIN ŠVANDA (ZŠ Vranovice) – 10 branek.

Chtěl bych poděkovat všem rodičům za podporu svých dětí a žákům za vzornou reprezentaci školy. Nasazení, které žáci vynaložili do zápasů bylo úžasné. Všichni jsme dnes chtěli vyhrát a postoupit do další fáze turnaje. I přesto, že se to nepodařilo tak konečné třetí místo je obrovský úspěch. S odstupem času, až se doma podíváme na medaile, tak nám to dojde a vzpomeneme si na tento krásný den.

Lukáš Galbavý