+420 519 433 110 reditelka@skolavranovice.cz

Tři země, tisíc zážitků

Tři země, tisíc zážitků

Tři země, tisíc zážitků

V květnu letošního roku se žáci 5. až 9. tříd naší základní školy vydali na nezapomenutelnou expedici k Bodamskému jezeru. Cesta za poznáním začala 19. května, kdy jsme večer za mávání všech přítomných vyjeli z Vranovic do Německa. Naše putování začalo krásného rána v historické části města Kostnice, kde jsme u pamětního kamene vzdali hold mistru Janu Husovi. Prohlédli jsme si město, viděli Husův dům i velkolepou katedrálu. Než jsme se nalodili, ochutnali jsme místní zmrzlinu a pozorovali hnízdící ptáky u kostnického koncilu.

Plavba po „malém moři“ byla nádherná, když nám přímo nad hlavami prolétla majestátní vzducholoď Zeppelin. Detaily a skoro autentickou návštěvu vzducholodi jsme si potom vychutnali v muzeu, které jsme navštívili po doplutí k břehům Friedrichshafenu. Den plný ponaučení neskončil ani večer, když jsme dorazili na ubytování s nádhernou vyhlídkou na městečko Ravensburg. Po zasloužené večeři zažily děti praktickou zkušenost, když zjistily, že je třeba povléci si postele. Appku na to nenašly, takže si musely poradit ručně.

Techniku jsme obdivovali i v muzeu FFA – letectví a automobilismu, kde nás zaujaly kromě exponátů také mnohé řídící trenažéry, které jsme si mohli vyzkoušet. Ze střechy jsme nadšeně pozorovali přistávání a odlety malých letadel. Uchvátit technikou jsme se nechali ještě jednou, přímo v proslulé Technoramě. Interaktivní exponáty byly zajímavé, nejvíc nadšení vyvolala vodní bomba, která některým přinesla nejen smích, ale i trochu mokra.

I když se nám počasí v průběhu výletu nepředvídatelně měnilo, povedlo se nám protančit kapkami deště a vyjet na vrchol Pfander, kde nás čekala stezka s výběhy místních zvířat, krásný pohled na Bodamské jezero a ostrov Lindau, který jsme prozkoumali pod deštníky den předtím.

Jedním z vrcholů našeho výletu ale bezesporu byly Rýnské vodopády. Sluníčko nám přálo, a tak nám ochotný pan průvodce na místě domluvil plavbu lodí místo plánované procházky. Po skupinkách jsme nasedli do loděk a nechali se odvézt přímo pod padající masy vody. Sedět v houpající se loďce přímo pod vodopády byl zážitek, který nám bral dech.

Déšt nechtěl, abychom si pořádně prohlédli krásné švýcarské městečko Sankt Gallen, a tak jsme se utekli schovat do sucha a tepla voňavé čokolády. Po zhlédnutí krátkého filmu se otevřely tajné dveře do továrny pana Willyho Wonky. Ochutnávat zabalenou čokoládu po cestě povoleno a nabrat si teplou z fontány přikázáno! Chvíli trvalo, než jsme vyzkoušeli všechny kombinace, ale svého favorita našel určitě každý. Na konci prohlídky jsme si mohli vyrobit vlastní čokoládu.

Abychom nejedli jen sladké, pokračovali jsme prohlídkou sýrárny s krátkým výkladem a bohatou ochutnávkou sýrů Appenzeller.

Než jsme se vydali na definitivní cestu domů, krátce jsme se zastavili v hlavním městě Lichtenštejnska, Vaduzu. Nakoupili jsme poslední suvenýry, obdivovali hrad na skále a poté jsme v autobuse konečně sundali promočené boty. Můžu zodpovědně konstatovat, že trošku Bodamského jezera si v teniskách domů dovezl každý. Doufám, že jste tak cenný suvenýr doma nevysušili!

Velký dík patří všem pedagogům, kteří se starali o bezpečí a pohodu dětí, a také panu průvodci, jehož flexibilita, ochota a znalosti nám umožnily prožít každý den naplno, navzdory proměnlivému počasí. Děti si odnesly mnoho nových zážitků.

IMG20240520114539

 

IMG20240520110154

20240523 120107

20240522 170928