+420 519 433 110 reditelka@skolavranovice.cz

Otevřená zahrada – Podzim v zahradě

Otevřená zahrada – Podzim v zahradě

Otevřená zahrada – Podzim v zahradě

Dne 8. 10. jsme s našimi žáky 4. A a 4. B navštívili Otevřenou zahradu v Brně, kde jsme se zúčastnili výukového programu Podzim v zahradě. Program byl nejen zábavný, ale také plný praktických aktivit, které nám přiblížily, jak se připravuje jídlo tradičními způsoby a jak důležité je pečovat o přírodu.

Hned na začátku byli žáci rozděleni do dvou skupin. Rozhodovala o tom malá náhoda – vytáhli si fazoli nebo slunečnici. Skupina fazolek se nejprve pustila do výroby moštu. Žáci si sami umyli jablka a postrouhali je na malé kousky. Následně přesypali namletá jablka do malého lisu na ovoce a při utahování sledovali, jak z něj vytéká lahodná šťávička, na které jsme si v závěru programu pochutnali.

Zatímco fazolky lisovaly jablka, skupina slunečnic si zas vyzkoušela pečení chleba. Žáci si poprášili prkénka domácí umletou moukou a poté z připraveného těsta vytvarovali chlebové bochánky. Ty pak potřeli vodou a posypali podle vlastní chuti – kmínem, lněným semínkem nebo bílým mákem. Někteří si své bochánky dokonce ozdobili čerstvě utrženými bylinkami ze zahrady. Při práci jsme si i zazpívali lidové písně a od paní lektorky se dozvěděli, jaké tradice a zvyky byly dříve u nás na venkově kolem sklizně a mletí obilí. Velkým zážitkem bylo i samotné pečení bochánků v tradiční peci na dřevo.

Po chvíli se skupiny prohodily, takže všichni si nakonec vyzkoušeli jak pečení bochánků, tak výrobu moštu. Společné tvoření žákům nejen umožnilo pracovat vlastníma rukama, ale také je učilo trpělivosti a radosti z výsledku.

Po těchto aktivitách jsme měli krátké eko okénko, kde nám paní průvodkyně ukázala mnoho zajímavých věcí ohledně třídění odpadu a ochrany životního prostředí. Žáci byli nadšení z nových poznatků a aktivně se zapojovali do diskuze.

Na závěr jsme se prošli zahradou a objevili i několik zvířat – od slepic až po ovce. Výukový program jsme zakončili ochutnávkou námi upečených chlebových bochánků, které jsme zapíjeli čerstvě vylisovaným jablečným moštem. Byla to opravdová dobrota, která nám všem udělala radost.

Tento den v Otevřené zahradě byl nejen poučný, ale i velmi chutný a zábavný. Všichni jsme si to moc užili!

IMG 3156