+420 519 433 110 reditelka@skolavranovice.cz

Mezinárodní semifinále a finále Čokoládové tretry 2024

Mezinárodní semifinále a finále Čokoládové tretry 2024

Mezinárodní semifinále a finále Čokoládové tretry 2024

V pondělí 27. 5. se konalo v Ostravě semifinále, do kterého se probojovali pouze ti nejlepší z 5000 malých sportovců, kteří závodili v základních kolech v Česku a na Slovensku. Za Vranovice se v Ostravě představili Filip Kolbaba v běhu na 200 m a Markéta Procházková v hodu raketkou Vortex.

Filip se kvalifikoval z druhého místa v základním kole časem 34.17 s. Markétě k postupu stačilo také druhé místo s výkonem 26.55 m. Po dvouhodinové cestě do Ostravy následovala prezentace a rozcvičení před samotným závodem. To vše jsme zvládli na vedlejším tréninkovém hřišti. Pak už si naše reprezentanty vzali pořadatelé a rodiče i učitelé šli fandit na tribunu stadionu.

Jako první se představil Filip, který byl zařazen do třetího rozběhu v dráze číslo 8. Tahle vnější dráha není úplně nejlepší a favoriti závodu běhají spíše v prostředních dráhách. Tyto domněnky se ale nepotvrdily a Filip dokázal zvítězit ve svém rozběhu skvělým časem 31.82 s.! Zlepšil se tak o 2,35 s. Společně s jeho tátou Tomášem jsme tomu nemohli uvěřit a už jsme šli kontrolovat výsledky. Do úterního finále, které je zařazeno do programu Zlaté tretry totiž postupuje pouze 8 nejlepších časů. A Filip se o tento významný počin postaral. Z 41 nejlepších závodníků z ČR a Slovenska obsadil 6. místo, když na vedoucího závodníka ztratil pouze jednu sekundu a postoupil do FINÁLE. Troufám si říct, že nám ve Vranovicích roste do budoucna obří talent, protože Filip není jenom nadějný atlet, ale i fotbalista.

To Markéta musela na svůj start čekat přes 2 hodiny. Soutěž chlapců, která začínala se totiž protáhla a v kategorii dívek šla na řadu až ve druhé skupině, a ještě navíc poslední v pořadí. V tréninku házela pokusy okolo 22 m a před samotným závodem měla strach ze svého výkonu. No ještě aby ne! Velký stadion, atmosféra, diváci, dlouhé čekání, cesta – to vše mohlo hrát roli a ovlivnit její výkon. Markéta se však dokázala vyburcovat ke krásnému výkonu 26.11 m. V hledišti měla podporu od svých rodičů, sourozenců, paní učitelky Stejskalové a mnoho dalších diváků. Z 39 závodnic sice obsadila 28. místo, ale dokázala porazit svou soupeřku ze základního kola a stala se po Denise Ulmannové (25.52 m) druhou žákyní z Vranovic, která postoupila v této disciplíně do Ostravského semifinále. Věřím, že si Markéta tento závod plný zážitků a atmosféry užila.

Finálový závod v programu Zlaté tretry, když vedle vás skáče ve skoku o tyči Amálie Švábíková, na své pokusy se chystá oštěpař Jakub Vadlejch a opodál se rozcvičuje hvězda současné atletiky švédský tyčkař Armand Duplantis. To je sen, který si v Ostravě prožil náš Filip Kolbaba. Oproti pondělnímu závodu, se už jednalo o pěknou diváckou kulisu, ve které se některá atletická esa svými výkony kvalifikovala na letošní olympiádu do Paříže.

Filipovi se nepodařilo navázat na pondělní výkon a časem 33.35 s obsadil ve finále Čokoládové tretry v běhu na 200 m krásné 8. místo. Jednalo se o jeho druhý nejlepší výkon na této trati.

Oběma reprezentantům naší školy děkuji za krásné zážitky, na které budeme ještě dlouho vzpomínat a jejich rodičům za to, že podporují talent ve sportu. Toho si nesmírně vážím.

 

 

Lukáš Galbavý

001 1

 

004

 

005

 

009

 

010

 

006