+420 519 433 110 reditelka@skolavranovice.cz

Málo sněhu? Na lyžáku jsme i tak nalyžovali kilometry

Málo sněhu? Na lyžáku jsme i tak nalyžovali kilometry

K zimě a lyžování neodmyslitelně patří sníh. Toho jsme letos na rozdíl od minulých let moc neměli, přesto si dovolím tvrdit, že se letošní zimní kurz vyvedl! I když jsme tentokrát nemohli k výuce využít vlek přímo u chaty a museli jsme dojíždět na sjezdovku do nedaleké Karlovy Studánky, nalyžovali jsme toho i tak dost a děti to v nohách ke konci kurzu dost cítily…
Na obvyklé místo do Ludvíkova na chatu U Sovy jsme odjížděli v sobotu 18. ledna a osazenstvo kurzu tvořilo 29 žáků (Matěj Smolík na poslední chvíli onemocněl), tři instruktoři a zdravotnice. Vedle pana ředitele Jiřího Sliackého a vedoucího Jana Paříka kurz zajišťoval externí instruktor Radomír Zvinger a zdravotnice Veronika Hochmanová.
Kvůli horším sněhovým podmínkám jsme museli lehce pozměnit program. Lyžovat jsme vyjížděli v půl desáté dopoledne, vraceli jsme se pak v půl třetí odpoledne. Po odpoledním klidu obvykle přišla na řadu tematická přednáška a po večeři jsme měli společný program, který vždy zajišťoval jeden z pokojů. V úterý dopoledne jsme podnikli pěší výlet do Karlovy Studánky a na svah jsme vyrazili až na večerní lyžování.

004_lyza_vycvik
Výuka lyžování a snowboardingu se odehrála bez problémů a všechny děti zaznamenaly pokrok, který zúročily při závěrečných závodech ve slalomu. Ten rozdílem třídy opanovala Elena Koubková z 8.A, která mezi brankami prokázala velkou dravost. Za největšího „skokana kurzu“ (žáka s největším pokrokem) jsme vyhlásili Patrika Fiedlera ze 7.A, jenž si jako naprostý začátečník na konci kurzu počínal na svahu velmi zkušeně.

003_lyza_vycvik
Nejdramatičtější chvíle nám připravila v úterý po večerním lyžování Anežka Motyčáková. Po nevinném pádu, kdy se bez problému zvedla a lyžovala dál, si po příjezdu na chatu začala stěžovat na bolest hlavy a krku. Postupně se u ní začala projevovat hyperventilace a její stav se zhoršoval (motání hlavy, rozmazané vidění). Ihned jsme volali záchrannou službu, která za pár minut dorazila a Anežku odvezla na kontrolu do Krnova. Naštěstí se nepotvrdilo podezření na otřes mozku a Anežku rodiče druhý den na její velkou prosbu opět přivezli na kurz. I když nešlo o příjemný zážitek, je dobře, že děti přímo zažily, jak může být lyžování nebezpečné…
Po čtvrtečním závěrečném zhodnocení jsme se sbalili a v pátek dopoledne jsme nabrali směr jižní Morava. Snad nám bude příští rok sníh přát o něco víc!

002_lyza_vycvik

001_lyza_vycvik

Odkaz na fotky: https://parmensport.rajce.idnes.cz/Lyzak_2020 

Mgr. Jan Pařík