+420 519 433 110 reditelka@skolavranovice.cz

Den stromů

Den stromů

Den stromů

Nápad slavit Den stromů vznikl v polovině 19. století ve Spojených státech, odkud se rozšířil i na další kontinenty. V ČR se tento den poprvé slavil v roce 1906, světové války a následně komunistický režim však tuto tradici přerušili. V naší zemi byla tato tradice obnovena v roce 2000, datum oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října.

Stejně jako v loňském roce jsme se rozhodli, že si naše mateřská škola připomene Den stromů právě 20. října. Celý týden jsme pracovali s touto tematikou a těšili se na čtvrtek, až vyrazíme do přírody.

Počasí nám přálo, byl krásný podzimní den, a tak jsme se vydali plnit úkoly, které nás čekaly na cestě označené fáborky. Hledání cesty bylo pro děti zábavné, i když ne vždy právě jednoduché. 

Děti si zopakovaly znalosti o stromech i s praktickou ukázkou částí stromů, sbíraly barevné listy i jiné přírodniny, ale také si zasoutěžily při štafetě s kaštany.  Kromě poznávání přírody si tak procvičily postřeh, soustředěnost, hrubou motoriku a zároveň si vyzkoušely smysl pro férovou hru. Kdo měl oči otevřené, viděl věci nečekané.

Cíl na nás čekal v lesíku za říčkou Šatavou pod velkým dubem.  Děti si připomněly, co ví o dubu, naučily se básničku a každá třída si odnesla žalud, který zkusí zasázet do truhlíku na školní zahradě. Cesta do školky už vedla vesnicí. Jako odměna čekala na děti pohádková knížka.

AB3431AF 6C58 4CA6 81E5 55410126692B

 

Radka Friesová